fredag 25 juni 2010

I ett IKEA varuhus i USA dagen innan det ska firas midsommar. Massor av svenska matvaror finns exponerade och till salu. Amerikanerna verkar nyfikna men mycket brydda kring svenska matvanor. Hur intas t ex Kalles kaviar undrar folk i ett land som bara har en produkt paketerad i tub- tandpasta.
Och den svenska vodkan som vanligtvis dricks med groggvirke och is i stora glas som nu vid valda stunder tydligen ska drickas i mikroskopiska pytte-glas och kallas "sup". Mellan dessa supar ska det sjungas om groddjur och hoppas runt en blomsterpryddstolpe. Tallriken ska fyllas med bollar av mald biff blandade med kryddor och potatisflingor samt en fisk som lagts i wasabi, dill , pepparrot och annat kul och nu ska kallas "sill".Samma tallrik ska dessutom, enligt IKEAs matutbud, fyllas med ballerinakex, sega bilar, kexchoklad och korvar som heter prins och kakor som heter prinsess.

IKEA borde, liksom till sina platta paket, skicka med en illustrerad anvisning kring hur dessa matvaror ska intas. Det skulle bidra till en svensk matsucce'.

och viktigt att veta: lingonsylten ska intas med potatisen inte till pannkakan likt andra sylter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar