måndag 31 maj 2010

Hej Staten!

I hundra år har ni som styr lärt oss svenskar att vi är omhuldade, trygga och invirade i allehanda skyddsnät. Alla svenskar har lärt sig, vet och lever efter principen att "någon annan fixar". Alltmedan den stora massan bara behagligt behöver gå och vänta.

"Någon annan" fixar fester.
"Någon annan"grattar kompisar som fyller år.
"Någon annan" kallar till after-work.
"Någon annan" hjälper medmänniskor i nöd.
"Någon annan" hör av sig och kommer med bra initiativ.
"Någon annan" gör livet kul och spännande för omvärlden.
"Någon annan" svarar när någon undrar och frågar.
"Någon annan" tycker och förändrar".
"Någon annan" tar ansvar och tar tag i saker.
"Någon annan" löser problem".

Hörru Staten : Var i Sverige finns alla dessa "någon annan"?

Bland nio miljoner svenskar har jag, i mitt snart halvsekel gamla liv, bara hittat en dryg handfull individer som man kan tilltala som "någon annan".

Dessa är:

en produktionsledare från Åkersberga
en frissa från Örebrotrakten
en superadministratör/receptionist också från Åkersberga
en Ericssonanställd i Kalhäll och en på Kungsholmen
en nyskild kvinna i Sollentuna
en svensk-amerikanska som går på diet

Och var är de andra?

Jag tycker att det är rätt orättvist att det finns 300 miljoner "någon annan" i USA men bara 7 i Sverige. Har jag missat nån?

Vänligen Solstrålen.


söndag 30 maj 2010

På alla skolor i hela Sverige väntar nu två veckor med brännboll, temadagar, museibesök, städa skåp och bänkar, göra egna avslutningskransar av silkepapper (dock bara för lågstadiet), fotbollsmatcher lärare mot elever, pic-nic och mentorstid, öva avslutningssångerna, halvdagslånga håltimmar och föräldrar-elever -och läraremys.
Undervisningen liksom avstannar redan vi Påsktid.

Uthållighet tycks inte vara lärarnas främsta egenskap? Med tanke på debatten om en bättre skola så kanske man kan börja rekrytera lärare bland marathonlöpare. Var rekryterar man dem nu? Bland 100-meters löpare eller höjdhoppare?



Grattis Tyskland!
Ni sopade banan med alla 428 långtbortistan-länder i Eurovision Song contest med en låt (eller vad det var?) skriven av en amerikanska och framförd av en tysk gymnasieelev wailande på sydstatsengelska. Bara det fenomenet att man kan skriva en låt som vare sig innehåller musik eller sång är ju värt första pris.

Nästa år är temat amerikanska covers. Dessutom kommer nya länder som Nigera, Mongoliet och Bolivia att delta vid finalen i Berlin och framför hits av Green Day, Jimi Hendrix och Frank Sinatra.

Just det - sa jag att man slår ihop Eurovision song contest med Hockey-VM år 2011?




lördag 29 maj 2010

19 000 fat olja om dagen lär läcka ut från BP:s misslyckade borrningar i Mexikanska golfen. Det är visst svårt att få stopp på läckan. Olja fortsätter att strömma ut trots att man försökt täta med specialbetong och lera.
Jag har lite andra förslag på tätningsmedel som skulle bidra till att rädda vår miljö och göra livet lättare även bortanför Mexikanska golfen.

De tätningsmedel man skulle kunna använda är:

1) SAS - har dessutom en särskilt tätande effekt tack vare kabinpersonalens rumpomfång.
2) SJ - undvik dock x2000 som är synnerligen temperaturkänslig.
3) Skatteverkets folkbokföringsenhet - de kommer ändå inte märka något eftersom de aldrig vet var de själva eller andra befinner sig.
4) ComHem - som visserligen kommer att skicka en faktura för att vi petar ned dem i hålet men den kan vi strunta i.
5) Stockholms Läns Landsting - en organisation som bara sväller och sväller och sväller och sväller och .......Borde vara perfekt som tätningsmedel.
6) Mona Sahlin & Thomas Östros - you know why.
7) Eurovision song contest - bra tätningsmedel som förökar sig själv. Redan vid kanten av hålet är det 570 bidrag, halvvägs ned är det 630 osv.
8) 11 miljoner doser svininfluensevaccin- jodå, enligt WHO:s "trovärdiga" experter så funkar det utmärkt som oljetätare.
9) Norge - de kommer i alla fall nosa sig till den oljan.
10) BP:s styrelse - OK, kanske inte skulle täta så mycket men det känns som om de skulle göra minst skada där.


fredag 28 maj 2010

- Hej Lasse. Kul att se dig. Längesen vi sågs. Fasen vad snygg och smal du blivit.
- Tjena Roger. Tack. Jag kör en GI-specialdiet, går stavgång och är på gymet varje dag. Beach 2010 vettu.
- Måste får höra mer om det. Jag har ju tagit mig igenom alla varianter av bantningsmetoder för att bli av med mina 5 pannors övervikt utan att lyckas.
- Men GI grejen tycks funka men du ska veta en sak Roger- jag är så jäkla sugen på surdegsbröd.
- Bröd är inte min grej. Mitt problem är kakor och sötsaker. Ibland slänger jag ihop en liten kladdkaka och trycker i mig en bit redan vid spisen. Då får man ju så dåligt samvete. Du vet va?
- Äsch det är bara att hålla igen i veckorna. Då får man igång förbränningen och då gör det inget om du äter lite extra på helgen. Kroppen kan inte ta upp det. Så sa min viktcoach i alla fall.
--bla bla bla bla..........

Nä, ett sån´t samtal har aldrig genomförts.

Vi kan väl säga så är: vi kommer inte att uppnå jämställdhet så länge kvinnors samtal handlar om hur lite de får äta i veckorna och vilken mat de längtar efter att få sätta i sig till helgen. Alltmedan männen talar om börskurser och utrikespolitik.

torsdag 27 maj 2010

Kul med Eurovision Song Contest. Man lär sig så mycket.
Till exempel att det verkar finnas ungefär 20 gånger fler länder i Europa än i hela världen.
Man får dessutom reda på att länderna Armenien och Azerbadjan självklart ingår i Europa. Bra att veta. Då kan jag använda samma frimärken dit som till Norge. Och nyttja min mobiloperatörs billiga minutpris inom Europa när jag ringer till Kaukasien.

Den där eviga diskussionen i FN om huruvida Turkiet och Israel ingår i begreppet i Europa kan anses avgjord av Svante Stockselius och hans vänner i Europeiska radiounionen. Det bådar gott för mellanösternproblematiken. Den löses bäst med en sångtävling.Palestina kan absolut gå vidare till andra chansen i Gaza medan Israel troligen blir utröstade när publikens telefonröster är räknade.

Hur som helst så vet vi i alla fall att det finns ett litet, litet kungadöme som heter Sverige någonstans på jorden, men det tycks inte ingå i Europa.



onsdag 26 maj 2010

" Det var en gång ett litet, litet land. Det låg långt upp i norr där det var kallt och mörkt nästan jämt. Där stod tågen stod stilla på grund av kyla och man åt fisk som ruttnat i burken. Landet var mycket okänt ute i världen. Men de som bodde i landet trodde att landet var stort, känt och mäktigt.
Alla i det lilla landet var så ivriga och glada. Landets äldsta prinsessa skulle gifta sig och få en groda, förlåt, en prins.
Det skulle också bli val i det lilla landet. Man skulle rösta fram de grupper som skulle styra landet. För att göra det lätt för de som skulle välja kallade man den ena gruppen för Alliansen och en andra gruppen för de RödGröna.

En dag blev de här som kallade sig RödGröna jättearga. Först var de arga för att prinsessan skulle gifta sig. Sedan blev de plötsligt jättearga på ett av världens största och mäktigaste land.
De RödGröna skrek och hojtade att om inte det stora mäktiga landet tog bort alla sina soldater från alla andra länder på jorden så skulle inte det stora landet få komma och leka i de RödGrönas sandlåda. Och i värsta fall skulle de skicka en elak drake på det stora landet. Draken hette Mona.
Nu kan man tro att det stora landet skulle blir så rädda så rädda.
Men så var det inte. Det stora landet visste faktiskt ingenting om det lilla landet. Utom att de brukade ringa ibland, när det blev lite bråkigt i sandlådorna bredvid, och fråga det stora landet om de kunde komma och hjälpa till och få lite ordning. Då kom alltid det stora landet på momangen.

De som blev rädda var prinsessans och hennes syster. De tyckte mycket om det stora landet. Varje gång de blev trötta och lite ledsna så brukade de åka till det stora mäktiga landet och vila sig lite. De trivdes så bra där, för att i det stora landet fick de vara i fred. Där visste ingen något om vare sig de små prinsessorna eller landet de kom från.
Men våren kom och årets nya glassar och den nya prinsen fick nya glasögon och så blev de RödGröna så glada igen och alla lekte tillsammans.
Snipp, snapp, snut så var sagan slut"



tisdag 25 maj 2010

På konferenser med föreläsningar märker man att jämställdheten kommit långt.

För visst går alla män fram till den manliga föreläsaren och säger att han klär så jättebra i rött?
Jag är också övertygad om att den kvinnliga publiken säger till den manliga föreläsare att han är mycket snyggare än vad de sett på bilden i programmet.
Dessutom frågar säkert kvinnorna den manliga föreläsaren om han är gift.
Under kafferasten, när den manliga föreläsaren tar en kaka till fikat, fäller säkert en av kvinnorna en kommentar till den för henne okända manliga föreläsaren om att " alla går ju på GI nu. Men det gör tydligen inte du?"
Och efter föreläsningen går kvinnorna fram till den manliga föreläsaren och säger att " lilla vännen , du var såååå duktig".

Vid "tack för idag och hej då -stunden" så får den manliga , snart 50-åriga, föreläsaren beröm av flera av kvinnorna i publiken för att han har ett så "fast och handlingskraftigt" handslag och lite uppmuntrande ord om att "han kommer att gå långt här i livet"

Ni har väl också märkt att det är så jämställt vid konferenser.



söndag 23 maj 2010

Brons till Sverige i hockey-VM. Tack Tyskland. Det var hyggligt av er. Men jag förstår er så väl. Jag vet precis hur det känns att ordna en idrottstävling. Så där sista dagen vill man bara få ut alla ur ur lokalerna, stänga ned, städa, räkna pengarna efter korvförsäljningen och gå hem. Mammorna står där och ropar åt Günther och Herman att nu får de skynda sig och spelan klart så att alla får komma hem. Det är söndagmiddag och kl. 18.25 börjar ett avsnitt av Marienhof på tv ARD.
Herregud. Sluta spela nu. Ge de där svenska grabbarna medaljen för guds skull. Nä nu åker jag. Om du inte kommer nu får du bära hockey-trunken själv och ta bussen hem. Tänk på de svenska killarna de har långt att åka och ska upp tidigt i morgon. De är vanlig vardag i morgon. Nu slutar vi pojkar. Så, så - kom nu. Ni kan duscha hemma.
Nu får ni lämna planen till de stora killarna- de har en viktig VM- final att spela.

lördag 22 maj 2010

Miljöpartiet vill öka jämställdheten genom att styra familjernas uttag av föräldraledigheten.
Nej, det är klart att inte familjerna klarar av att hantera den frågan själv. Eller hur? Bra att politikerna tar sitt ansvar. Jag vill påminna om andra saker som politiker bör styra för att öka jämställdheten.

Det gäller t ex:

- en lagstiftning som styr att män ska bära nylonstrumpbyxor hälften av årets dagar
- och en lag som tvingar män att bära bygel-bh 175 dagar per år
- att mäns och kvinnors lön ska sättas in på samma statliga konto och sedan delas i två lika delar innan utbetalning till individen
- att marknadsföringslagen skrivs om så att reklamen för fälgar, mensskydd, trosor och bh i hälften av fallen måste ha män som modeller
- införandet av ett nationellt prov varje år för pappor där man kontrollerar att de kan sina barns skostorlek, namn på barnens lärare och kamrater och vet hur många bullar som behöver bakas till en klassfest
- en instans som kontrollerar att hälften av alla julkort och grattiskort skrivs av män
- och en tvingande lag för kvinnor att tvätta bilen en gång per år samt att under samma tid köpa teknikprylar för två basbelopp






fredag 21 maj 2010

SJ har då en diger ordlista att hitta bortförklaringar i. Vargavintern avlöstes av chockkyla. Sedan kom frostattacker mot växlar och självmords-älgar på spåren. När våren kom dök Askmolnet upp. Och när man nu i maj sitter där 2 timmar försenad på X2000, då får man höra att anledning till förseningen är extrem-åskan.

Vad väntas till sommaren?
"Vi ber om ursäkt men förseningen beror på en sol-attack".
"Vi är ledsna att meddela men vi blir stillastående på spåret under en timme på grund av en för blå himmel".
" Tyvärr kommer vi att bli en timme sena på grund av att vi drabbats av latmasken i linjeorganisationen"


torsdag 20 maj 2010

Gud hörde bön och nu verkar ordningen vara tillbaka i hockey-VM. Nu kommer i alla fall halva Tjeckoslovakien till semifinalen. Tack!
Hej Skolverket och Jan Björklund!

Jag tror jag att har löst det där med betyg i skolan. Man kan helt enkelt använda sig av den gamla svenska mobbing-och utslagningssporten brännboll. Sedan urminnestider har vi ju använt den att på ett tidigt stadium, redan från 7 -årsålder, klassa barnen i olika grupper.

Här kommer då det nya betygssystemet:

Den som träffar bollen med:

runt brännbollsträ på 1:a slaget: får reserverad plats på GIH och blir gympalärare

runt brännsbollsträ på 2:a slaget: får automatiskt utbilda sig till stamanställd officer

runt brännsbollsträ på 3:e slaget: går direkt ut i industrin utan att passera högskola

runt brännsbollsträ på 3:e slaget och är iklädd färgglada Billabongshorts samt Converse: rekryteras direkt till reklambyrå som ad eller copy eller som programledare i radio/tv

platt brännsbollsträ oavsett antal slag: blir omedelbart förflyttad till Teknisk Fysik på KTH

Och de få som behöver ett tennisracket för att träffa bollen får ett Nobelpris direkt i handen.

Och slutligen: de tjusiga eleverna som står bredvid brännsbollsplanen och hejar på de andra, de blir vd i eget aktiebolag. Det senare gäller dock inte tjejer. De kommer istället att erbjudas modellkontrakt och/eller äktenskap i Hollywood.



onsdag 19 maj 2010

Usch, vad händer? Idag meddelades att värnplikten i Sverige upphör den 1 juli.
Beskedet kan knappt ha nått våra östra grannländer förrän de utsätter oss för biologisk krigsföring. Borta är dock botulinumtoxid och mjältbrand . Det nya är bladlöss. Tonvis av dem. Det nya försvaret ska byggas upp på frivilliga insatser men man kommer i första hand ta ut dem som jobbat extra på Weibulls.

Nu är det vår och 7-Eleven kampanjar för sin Yogurtglass, utan fett och socker, för "endast" 19 spänn.
Jag vet faktiskt inte om det är en dyr eller billig glass. Jag menar kilopriset på socker och grädde har man ju hyfsad koll på . Men nu saknas ju socker och grädde i denna glass och jag måste erkänna att jag har ingen som helst kunskap om kilopriset på maltodextrin, sobitol, vassle, karragenan, aspartam, emulgeringsmedel, guarkärnmjöl och de andra spännande ingredienserna i 7-Elevens "glass".

Dessutom verkar det som om Yougurten är extra tillbehör som de tar betalt för. Som Bostongurka ungefär.
Den som vill ha både fett, socker och yougurt till "glassen" får nog räkna med upp mot 25 spänn.


tisdag 18 maj 2010

Något har blivit galet med svensk hockey, VM- hockey och all media som följer den.
Nu jublar de som tusan för att vi vunnit över Schweiz. Men hallå! Vi pratar Schweiz. Lilleputt-landet som ryms i Örkelljunga. Landets samtliga hockeyspelare får förmodligen plats inuti ett gök-ur. Och nu ska vi möta Danmark, just det DANMARK, i kvartsfinal. Alltså, vi pratar ishockey. Kan vi gissa att Nigeria dyker upp i finalen?

Sovjetunionen och Tjeckoslovakien vart tog ni vägen?
Bäva månde omvärlden och svenskarna. Nu vill man införa skolbetyg så tidigt som för 12-åringar.
Det evighetslånga projektet "Alla Är Lika Bra Och Ingen Är Bättre Än Någon Annan I Den Svenska Skolan" börjar alltså luckras upp.
De bomullsinbäddade 12-åringarna i Sverige ska alltså behöva utsättas för kränkande mätningar av sina kunskaper och behöva ta skolan lite mer på allvar. Såsom alla andra skolbarn på jordytan faktiskt. Men kan en svensk 12-åring klara detta?

I ärlighetens namn så har det väl gått så där men detta projekt. Det svenska mottot "Betyg typ -dödar" har lett till att allt färre har godkända avgångsbetyg ur grundskolan. Nu verkar i alla fall Björklund förstå att det kanske inte är sushi och chips förtjänst att det föds fram mer kunskapstörst, bättre studieresultat och fler Nobelpristagare i Japan och USA än i Sverige.
Men för att vara alldeles säkra borde man tillsätta en utredning på Skolverket som jämför sushi, chips och betyg som framgångsfaktorer i ett bra skolsystem.

Man undrar hur det ska gå med alla sushi-krogar nu när betygen införs?

måndag 17 maj 2010

Alla vindruvor i fruktdisken är numer kärnfria. Tänk att människan berövat druvan rätten att fortplanta sig på naturlig väg. Vems etik och moral styr egentligen i naturen och växthusen? Och vem tar parti för druvan? Var är alla som annars står och hojtar om övergrepp när det gäller tvångssterilisering?

söndag 16 maj 2010

Har noterat att Rödskjortorna i Bangkok inte alls bär skjortor utan vanligtvis pikétröjor eller t-shirts. Dessvärre framgår inte varumärket på reportagebilderna. Är det Hugo Boss-, Ralph Laurent- eller Gantkopior? Någon som vet?
Tack ICA för bonuschecken och den generösa rabatten på "varor jag brukar köpa". Jag har redan löst in erbjudandena i butiken.
Min fantasi börjar ta slut så det vore kul om ni kunde skicka med ett recept som passar bra till "mina varor". Idag var det så svårt att hitta på något som både är näringsrikt och gott med ingredienserna: diskdukar, gul såpa, pepparrot, Finish Powerballs maskindisk, skaldjur i lake och svart skokräm. Jag får ihop allt utom det där med pepparroten. Lite väl skarp i smaken för min del. Kan jag bara strunta i den kanske?


lördag 15 maj 2010

Just hemkommen från Karlskrona - världens mest avlägsna stad. Jodå, så är det. Det är djävulusiskt långt dit, vart man än kommer ifrån.

Tre gånger på ett dygn hörde jag den gamla Lill Lindfors dängan "En man i byrån", vars svenska text är skriven av Peter Himmelstrand.
Om vi nu tänker oss att byta ut det lilla ordet "man" på tre ställen i texten mot det lilla ordet "tjej" .
Så byter vi ordet "syster" mot "broder".
Då känns inte låten så där väldigt bra längre va? Det blir lite mer österrikisk källarpappa över det hela då - eller hur? Testa själv.

Va' en man kan vara härlig,
och så plötsligt så besvärlig,
ärligt sagt förfärlig, ja ni vet.
Lite prassel följs av trassel,
snick och snack och tissel tassel,
och det är trist man längtar
att få va' i ensamhet.

Tänk dej att ha en man i byrån,
i en ask bland andra grejor.
När som helst du får lust
så plockar du fram din ask.
Tänk dej att ha en
man i byrån,
i en ask bland andra grejor.
När som helst du får lust
så plockar du fram din ask.

Känner du dej ensam syster
lite kelsjuk eller dyster
har du alltid asken att ta till.
Sen har du kul tills det blir tråkigt
blir det obekvämt och bråkigt
stoppar du bara ner din ask i lådan när du vill.


torsdag 13 maj 2010

Hej Carl Philip!
Taskigt läge att befinna sig mellan en syrra som ska gifta sig och en som är på gränsen till nervsammanbrott.
Då blir man bortglömd som enda gossen i familjen.

Och idag, din dag, -inte en flagga hissad på stan , inte ens en liten vimpel, inga paradorkestrar, inga barn som överlämnar blommor. Inte en enda sekund i tv -rutan (medan syrran fick en hel timme) och inte en ynka rad på löpet.

Men deppa inte- du ska se att det dyker upp nå´t kort så där i slutet av sommaren med texten:
"En Försenad Gratulation från familjen. Sorry att vi missade din dag men vi har haft lite mycket den senaste tiden."

Askmolnet är på väg in över Sverige igen. Typiskt- nu när det är Kristi Himmelfärdsdag och allt. Och tyvärr kan man ju inte hänvisa honom till SJ eller hyrbil om han nu prompt ska till himlen år efter år. Kan han inte nöja sig med X2000 till Göteborg som vi vanliga dödliga?

onsdag 12 maj 2010

Det finns många anledningar till att INTE skaffa barn. Den viktigaste hittar man på Försäkringskassans webbplats:

"När du får barn kommer du troligen att ha mer kontakt med Försäkringskassan än du har haft förut."

Hjälp!

tisdag 11 maj 2010

Sverige jublar över att Tre Kronor slog Frankrike med 3-2 i gruppspelet. Men hallå - det är inte VM i vinprovning vi har vunnit. Det handlar om ishockey mot Medelhavslandet Frankrike. Sansa er för tusan!

Välkommen AsocialdemokratiPartiet.

Tror du liksom vi att just trygghet är det svenskarna allra minst behöver?

Tror du liksom vi att svenskarna behöver lite mer jävlar anamma, råg i ryggen och stake i brallan?

Tror du liksom vi att Sverige skulle bli lite bättre om vi glesade ut det sjok av bomull som bäddar in vårt land och riskerar att kväva var människa?

Rösta då på AsocialdemokratiPartiet.

Vi lovar att kämpa för varje 12-årings rätt att kunna gå på ett tandläkarbesök utan att ha mamma i släptåg.

Vi lovar att kämpa för varje 3-årings rätt att provsmaka en vindruva eller jordnöt samt att få leka med lösa knappar.

Vi lovar att kämpa för varje tonårings rätt att ha föräldrafria fester, dricka häxblandning och dra runt på stan utan att stöta på nattvandrande föräldrar.

Vi lovar att kämpa för att slippa årligt influensavaccin.

Vi lovar att kämpa för att man ska kunna välja hemförsäkring, telefonabonnemang och elleverantör bara på magkänsla utan att först ha besökt Konsumentverkets hjälpsida.

Vi lovar att kämpa för att diagnosen ”latmask” ej ska betraktas som sjukdom eller funktionsnedsättning.

Vi lovar att kämpa för att orden jämställdhet, trygghet och rättvisa avskaffas ur det svenska språket och istället ska de ersättas med begreppet ”sunt förnuft”.

måndag 10 maj 2010

Jag hamnade bredvid ett gäng medelålders damer i lördags. De flamsade och fnittrade som ett stim tonårsflickor. En av dem gav verkligen den rundlätta, korkade blondinen ett ansikte när hon en lång stund försöka klura ut varför hennes väninnor som uppenbarligen jobbade på Ericsson inte fick ha iPhone som tjänstetelefon. En annan av damerna, en lätt knubbig och hesröstad brunett, förkunnade med hög röst att hon avmagrat 10 kilo varvid den tunnaste och slimmaste av damerna ärligt hojtar "Å, fan. Vad fet du måste varit innan".

Den kortaste av damerna försökte kompensera sin korta längd med att vitt och brett visa att hon minsann hade sig själv som bakgrundsbild i mobilen och att trots att hon inte bor i huvudstaden hävdade att hon kände alla som passerade . Vilket visade sig vara sant. En av Ericssondamerna ägnade tiden åt att sms-flörta med kända och okända män med sina femton mobiler. Den andra Ericssondamen hade tydligen genomgått en extreme make-over och var uppenbarligen så chockad av resultatet att hon mest stirrade ned i vinglaset med korsetten skavande runt magen. Döm om min förvåning när jag på söndagen hamnade bredvid delar av samma damgäng. Denna gång djupt försjunkna i allvarliga samtal om hur man bäst stoppar bajs i folks brevlådor. Med eller utan plastpåse. Det verkar vara kul att bli äldre.

söndag 9 maj 2010

I Grekland vill regeringen ge bonus till de som kommer i tid till arbetet. I Sverige vill de röd-gröna ge mer stöd till de som inte jobbar och införa sextimmarsdag. Nu känns det jäkligt orättvist att matematikens grundbok, Elementa, skrevs på grekiska. Hallå Grekland. Kan ni göra en översättning till svenska och skicka till Östros?

USA har bett Sverige om hjälp med oljesaneringen i Mexikanska golfen. De kan vi väl ställa upp med. Frågan är bara när? Denna vecka har vi ju Kristi Himmelfärd med en halvdag, en röd dag och en klämdag. Sedan dundrar det på med tvångs-picknickar, brännsbollskvällar , Pingst, Nationaldag, skolavslutningar, kungligt bröllop, midsommar, industrisemester, inskolning på dagis och till sexårsverksamhet. Sedan kommer valveckan och valvakan och höstsnuvan. Om Vanja Lundby säger okej så kan vi komma någon dag mellan höstlovet och kollektivavtalsförhandlingarna. Kan det funka för er Obama?

Island – ge er nu. Det är inte roligt längre. Stäng av rökmaskinen för guds skull. Ge Mona och Ohly en vettig chans att få flyga till Kreta för att lära sig grundläggande matematik.

fredag 7 maj 2010

Det är verkligen så att skolan behandlar så pojkar och flickor olika. Det tycks finnas oceaner av kunskap som skolundervisningen undanhållit pojkar medan flickor tycks ha fått ta del av dem. Det innebär att pojkar växer upp till män med stora kunskapsluckor. Orättvist!
Så här kommer till alla män lite vetskaper som kan vara bra att fylla luckorna med:

-
det går att tanka bilen innan bensintanken är helt tom och man måste rulla in på en bensinstation.

-
bruksanvisningar är till för att man ska läsa dem innan man börjar montering eller installering – inte efter.

-
man kan alldeles utmärkt stanna till och fråga någon om vägen dit man ska. Det sparar i allmänhet massor av tid jämfört med att irra runt själv och leta

-
det är helt lagligt att använda t ex Eniro eller Hitta för att kolla om det företag man ska besöka ligger kvar på samma adress som när man var där senast för tjugo år sedan.

-
innan man går på ett kalas bör man kontrollera tid, plats och andra detaljer i inbjudan. Det är inte alltid som festen är på samma plats som förra året.

torsdag 6 maj 2010

Jag gick förbi ett dagis idag. I solskenet på dagisgården lekte de unga dagisfröknarna med de små flickorna. De hoppade slängrep, flätade flickornas hår, klädde av och på Barbiedockor. De små pojkarna då? Ja, de satt ensamma och bankade på hinkarna fyllda med sand, de slängde stenar på varandra och skrek ” wrooommmm” , ”iieejjjj” och ”ääärrrgghhh” utan att någon av de unga fröknarna ens tittade åt dem.

Idag var jag också på en fest. De unga kvinnorna var uppsluppna, glada, sminkade i rött, rosa på läpparna, glitter på ögonlocken. De var klädda i fina klänningar, tunikor, kjol och blus eller byxor och kavaj. Och männen då? De bar alla skjorta, kavaj och byxa och talade lågmält, tråkigt och vuxet om det engelska valet med varandra. Ingen hade sminkade ögonlock.

Jag tycker synd om pojkar och om män. De får inte byta kläder på Barbie och de får inte bära läppglans i rosa.

Stjärnkockarna får inte ens laga Kåtgröt (avsedd för det andra könet) på tv under bästa sändningstid utan risk att bli fälld för könsdiskriminering. Det får bara de blonda, lockiga, Barbieälskande svenska damflickfruarna i Hollywood göra. Då skrattar vi och säger: "så modig, frigjord och tokgalen hon är. Kul."

Så till det manliga kocklandslaget vill jag bara säga: främja jämställdheten - mer Kåtgröt i Nobelmenyerna.






onsdag 5 maj 2010

I går var det årsmöte med WWF (Wild Women Foundation). Det ska icke förväxlas med World Wide Fund for nature (WWF) . Till skillnad från den senaste så tror Wild Women Foundation inte alls på biologisk mångfald. Tvärtom. Vi är fast övertygade om att vi måste fokusera på att bevara det starka könet i den starka arten. Eller lite snävare än så faktiskt. Vi vill bevara en handfull av dem.

Under halvårsmötet passade var vi i styrelsen på att lämna ungdomssektionen Pumorna och övergå till seniorsektionen Pandorna (lätt håriga, alltmer uppsvällda och med mörka ringar runt ögonen). Enligt stadgarna leds WWF nu av de fyra styrelseledamöterna: PandaWater, PandaProtection, PandaPeatland och PandaCommunication.

Styrelsen kommer inom något år att förstärkas av PandaBacteria, vilken för tillfället befinner sig på Regeringsuppdrag i södra Afrika.

En av punkterna vid mötet var att se över rekryteringen till vår veteransektion – Pantrarna. Vi beslutade oss för att bordlägga ärendet.

Som alla organisationer och stiftelser som lever av insamlade medel och donationer behöver vi ditt stöd. Om du känner att du vill stötta Wild Woman Foundation och gillar tanken på att bevara en handfull individer av det starka könet i den starka arten så tar vi tacksamt mot ditt bidrag. Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

tisdag 4 maj 2010

I går var jag på möte med det Stora Svenska Idrottsförbundet. Idag möte med ett annat, Lite Mindre Idrottsförbund. Jag kan till min glädje konstatera att alla som deltog i mötena följde den viktiga delen i en av de fyra svenska grundlagarna. För den som inte kommer ihåg innehållet i alla grundlagar så står det som följer:
”Det åligger alla som är aktiva som ledare, utövare eller funktionärer inom svensk idrott, på alla nivåer, att utan undantag ALLTID bära marinblå pikétröja med sitt idrottsförbunds märke på vänster sida i brösthöjd. Märket skola ALLTID innehålla en symbol med en lagerkrans i urtvättad guldfärg oavsett vilket idrottsförbund som det gäller.
Tröjan skola även ALLTID ha små hål som motsvarar betten från pälsänger alternativt mal.”

söndag 2 maj 2010

I går sjöngs den gamla Sovjetdängan Internationalen på svenska gator och torg. Märklig text förresten. Känns lite passé.

Upp trälar uti alla stater

Notera att träldom avskaffades i Sverige redan 1335. Att hojta om att avskaffa det känns lika omodernt som att ha färgen cappuccino på väggarna.

som hungern bojor lagt uppå.


Klart man blir hungrig på bara en Toblerone. Mona borde investerat i en påse havregryn istället. Gröt mättar så mycket mer än en ynka chokladbit.

Det dånar uti rättens krater,
 snart skall utbrottets timma slå.


Även detta känns lite utagerat. Eyjafjallajökull har redan haft sitt utbrott. Det kan man inte protestera mot så här flera veckor senare. Man kan möjligen ha synpunkter på flygbolagens sätt att informera.

Störtas skall det gamla snart i gruset.


Tack. Den här raden gillar jag. Ut med gammalt in med nytt. Ingår de överåriga flygvärdinnor på SAS i detta?

Slav stig upp för att slå dig fri.
 Från mörkret stiga vi mot ljuset,


Slå sig fri – är det inte att uppmana till brott? Visst går vi mot ljusare tider men om bara 51 dagar blir det mörkare igen. Så stig snabbt för tusan och se till att slåss där du inte fångas av en övervakningskamera. Vem vill hamna i Efterlyst?

från intet allt vi vilja bli.

Usch. En sån där powerpoint-floskel som finns i alla företagspresentationer.


Låt Lady Gaga skriva en modernare text om ni ska envisas med att sjunga låten nästa år.

lördag 1 maj 2010

Det blev en blodig Valborg i Stockholm. En helt oskyldig, vild räv dödades och blev uppäten av Skansens järvar. Detta drama utspelade sig mitt framför ögonen på Valborgsfirande besökare. Enligt media chockades besökarna svårt av det blodiga dödsdramat. Folk grät och skrek.

Herregud - Sverige är i chock ännu en gång. U 137, Estonia, Tsunamin, Askmolnet och nu Järvattacken. Varför ska detta land ideligen plågas av ofredanden? Varför ska oskyldiga svenskar bli offer och vittnen?

Vi får hoppas att Kulturdepartementet omedelbart tillsätter en utredning för att hitta den som är ansvarig för dramat på Skansen. Besökarna som blev vittnen till blodbadet måste snabbt få tillgång till ett kristeam som kan behandla deras trauman. Räddningsverket bör förstås inrätta en avdelning för att i framtiden bekämpa offentliga Järvattacker. Kanske kan vi hoppas på att Smittskyddsinstitutet tillsammans med läkemedelsindustrin snabbt kan leverera ett vaccin mot Järvattacker. Om inte det fungerar så kan vi ju göra som vi alltid gör i Sverige när något blir farligt, läskigt och svårkontrollerat. Vi kan förbjuda det eller kräva hjälmtvång. Dramat hade naturligtvis kunnat undvikas om järvar förbjuds äta annan kost än filmjölk och att den vilda räven burit järvhjälm.

Så här på 1 maj får vi hoppas att ropen skalla för järvhjälm åt alla.

Eller så höjer vi skatterna rejält för rävar. Då hade räven inte haft råd till entréavgiften på Skansen men kanske haft sitt liv i behåll. Så gör vi.